Waarom we doen wat we niet willen doen

Het woord werk heeft een aantal betekenissen. Voor de meeste mensen geldt dat het woord werk de betekenis heeft van iets doen in ruil voor geld. En velen vinden dat wat ze doen in ruil voor geld niet leuk. Het levert stress op. Ze doen niet wat ze het liefst zouden willen doen. We hebben er dus over het algemeen een negatief gevoel bij.

Waarom doen we het dan?

Simpelweg omdat we geld nodig hebben. Omdat onderdak geld kost. Omdat eten geld kost. Omdat kleding geld kost. Omdat vervoer geld kost. En al die andere dingen die we nodig hebben, of denken nodig te hebben. En we hebben maar zelden minder nodig. Prijzen gaan zelden naar beneden. Dus hebben we steeds meer geld nodig. En moeten we steeds harder werken, meer werken of zien meer te gaan verdienen. Maar worden we daar blij van? De meeste mensen niet.

Mensen worden blij van geven.

In allerlei vormen. Dat kan geld zijn, maar ook iets doen voor een ander, of zelfs alleen maar luisteren. En daar hebben we nou net geen tijd voor. Zeggen we.

We zijn dus grotendeels bezig met geld vergaren. En geven schiet erbij in. Eénrichtingsverkeer dus. Maar, geld moet rollen, toch? En geld is energie. En waar je energie in steekt, dat groeit.
Dus als je heel hard energie steekt in geld verdienen vanuit het idee dat je tekort hebt, dan groeit jouw ik-heb-tekort-gevoel. Ga je vanuit een beleving van overvloed geven, dan groeit de overvloed.

Op dit moment doe ik wat ik graag wil doen. En daar verdien ik geld mee. Zou ik dat ook doen als geld niet bestond? Ja. Want ik word blij van het creeëren van dingen. En daarnaast zou ik nog andere dingen willen doen. Die ik nu niet doe. Omdat ook ik leef in een wereld die draait om geld. En ik mijn tijd grotendeels nodig heb om dat geld te verdienen met wat ik maak. Waardoor het soms ook niet leuk is om te doen.

Als geld niet bestond en alles wat ik nodig heb en/of graag wil hebben gratis was, zou ik me vrij voelen om, daar waar mensen hulp nodig hebben, te helpen. Om vaker zomaar eens iets te doen voor een ander. Dingen die ik goed kan of die ik leuk vind om te doen. De ene dag eens dit, de andere dag iets anders. Ik zou er gerust een dag voor rijden, want daar geniet ik ook van.
Ik zou al mijn ideeën kunnen omzetten in vormen.

Het bewust bezig zijn met en het regelmatig bloggen op “In overvloed leven” is een goed begin. Want wat ik ook altijd al graag wil is laten zien dat het wel anders kan.

 

 

One Response to “Waarom we doen wat we niet willen doen”

  1. Gertrud M. Althausen Beantwoorden

    We doen wat we doen omdat we in het begin van ons leven niet weten wie we zijn en omdat we reageren vanuit onbekende negative inhouden. Als we de weg naar binnen bewandelen en negative inhouden transformeren en oude wonden helen, gaan we vanzelf dichter bij onze opdracht komen en doen we waarvoor we kwamen. Zolang geld met macht en hebberigheid wordt benaderd stroomt het niet. Zolang we geld benaderen vanuit een minderwaardigheidskomplex of er vele oude, vaal uit vorige levens meegebrachte, ervaringen omheen zitten zullen we het niet krijgen. Als we slachtoffer blijven ook niet. Als we afhankelijk willen zijn ook niet. In een experimentele opstelling omtrent geld stond geld er heel vriendelijk bij en zei: Ik ben – je hoeft mij alleen te nemen… wat heb je tegen mij?
    Bovendien vormen de beroepen die we hebben uitgeoefend een leerschool op onze weg naar onze roeping en wat er ook nog bij komt is dat we de eerste helft van ons leven zo leven als in het vorige leven – dus uit de oude pot. Naarmate we ouder worden en naar binnen kijken komt de overstap naar ons nieuwe zijn met de roeping voor dit leven. Geld heeft daar niets mee te maken tenzij het een van jou lessen is – de les van op zuivere wijze omgaan met macht, leiderschap en geld.

Reageer