Waar focus jij op? Crisis of overvloed?

De kranten en nieuws-sites staan er al jaren vol mee, het is crisis.

Er zitten veel mensen zonder werk, huizen worden niet verkocht, het aantal klanten bij de Voedselbanken groeit.

Daarnaast is er ook goed nieuws.

Serious Request haalde vorige maand 12,2 miljoen op, er werd voor 75 miljoen aan vuurwerk gekocht, er gingen in de Kerstvakantie 800.000 mensen op vakantie (net zoveel als in 2011) en supermarkten zetten rond de Kerst 750 miljoen om.

Ik hoor en lees veel mensen die dit niet kunnen rijmen. En zelf had ik er ook altijd moeite mee.

Er is overvloed

Nu is het met alles zo, dat het maar net is van welke kant je het bekijkt. Is het glas half vol, of half leeg?

Lange tijd deed ik mee aan het crisisverhaal. Gisteren besloot ik dat ik het ook van de andere kant kan bekijken. 12,2 miljoen, 75 miljoen, 750 miljoen, dat zijn bedragen die horen bij overvloed.

Er is dus overvloed in Nederland

En daarnaast is er een groeiende groep mensen die hun inkomen ziet dalen.

Waar je energie in steekt, dat groeit.
Geef een aandacht en hij groeit. Waar steek jij energie in?Stel je maar voor, je hebt 2 planten in de vensterbank staan. De ene vind je mooi, de andere daar wil je eigenlijk vanaf. Maar zolang je die lelijke water blijft geven zal die blijven groeien. Je kunt hem ook negeren en alleen de mooie plant water geven. Dan zal de lelijke uiteindelijk dood gaan.

Door met zijn allen te geloven dat er crisis is, groeit dus de crisis. Er zijn nog mensen genoeg die flink geld kunnen uitgeven. Maar dat doen ze minder dan een paar jaar geleden. Want het is crisis, toch? Daar hebben bedrijven last van. Er komt minder binnen, dus ze kunnen minder uitgeven. Moeten mensen ontslaan. Die vervolgens ook weer minder kunnen uitgeven. En die bevestigd zien dat het crisis is.

Als we meer aandacht gaan besteden aan de overvloed die er ook is, zal de overvloed groeien.

Waar kies jij voor?

Blijf je al die berichten over crisis lezen, zien en bevestigen of focus je op hoe heerlijk het is om als land 12,2 miljoen te kunnen geven?

Reageer