Geldproblemen los je niet op met geld. Wel zonder!

26 december 2012

Al jaren zei ik met enige regelmaat

“dit kan zo toch niet doorgaan? Het moet toch ergens ophouden?”

En dan had ik het over de stijgende huizenprijzen. En uiteindelijk stortte de huizenmarkt in en vielen banken om. Met alle gevolgen van dien.

Oplossing?

Ik ben iemand die altijd op zoek is naar oplossingen. Zo ook voor de crisis. Alsof ik die op zou kunnen lossen, ik heb zelfs nooit economie gehad op school. Maar creatief ben ik wel. En ik sta volledig achter de uitspraak die dr. Phil al jaren doet: “Geldproblemen los je niet op met geld.”

Ik heb wel eens gedacht dat er maar 1 oplossing is. Al het geld op 1 hoop, herverdelen, schulden kwijtschelden en opnieuw beginnen. Maar dat zou niet echt iets veranderen en de kans op een volgende crisis is groot.

Op 22 december las ik de blog van een vriendin, waarin ze beschrijft hoe nu definitief duidelijk is dat er alweer een deel van hun inkomen verdwijnt en het nu zeker is dat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Dat betekent het huis laten veilen en nog jaren met een schuld blijven zitten. Dat wens je niemand toe en mijn creatieve brein ging meteen weer aan de slag.

Wat was hier het probleem? Geld, of het gebrek aan geld. De enige manier om aan geld te komen is een baan vinden. Niet de simpelste oplossing in deze tijd en al helemaal niet in Oost-Groningen voor een 50-plusser.

“Dat wat tot het probleem heeft geleid is nooit de oplossing.”

Een waarheid als een koe. Maar wat dan wel?

 

Sociale Verandering

Toen las ik een tweet: “The Venus Project stelt ’n actieplan voor sociale verandering; één die werkt naar vreedzame & duurzame wereldbeschaving. thevenusproject.com/nl/the-venus-p… ”
Met name de sociale verandering triggerde me om op de link te klikken. Alhoewel de naam Venus ook nieuwsgierig maakte. En daar las ik de oplossing. Een op grondstoffen gebaseerde economie, in plaats van een op geld gebaseerde economie. Een wereld zonder geld dus.

Met Emile kan ik altijd heerlijk over dit soort (extreme) onderwerpen praten. En we zien het ook meteen allebei voor ons. We werden met de minuut enthousiaster over het idee. Daar waar ik al jaren zeg dat ik niet genoeg woorden heb om mijn verhaal te vertellen kreeg ik ideeën voor de ene blog na de andere en ze rolden als vanzelf uit mijn vingers.

Het duurde geen uur of het vel papier dat we inmiddels hadden opgehangen was flink beschreven, we hadden een naam voor het idee en een Twitter-account aangemaakt. Binnen een paar uur hadden we 35 volgers. Inmiddels zijn we 2,5 dag bezig en hebben we er 94. Blijkbaar spreekt het idee aan. Zijn er veel mensen die het anders willen.

Aangezien een wereld zonder geld ook gaat over zelfvoorzienend leven ging ik op internet op zoek naar een documentaire die ik daar ooit over heb gezien. Ik vond hem niet, maar wel heel veel andere documentaires. 1e Kerstdag (traditioneel onze “pyamadag”) hebben we er een aantal bekeken. En toen werden dingen, die ik eigenlijk wel wist, in een klap (nog) duidelijker. Het was geweldig om te merken dat elk probleem dat in de documentaires benoemd werd er ófwel in een wereld zonder geld niet was geweest óf veel makkelijker op te lossen is. En vooral dat er in een wereld zonder geld rijkdom en overvloed is voor iedereen.

Duurzaamheid, een term die ik zelden gebruik, want ik vind mezelf helemaal niet duurzaam (of groen), blijkt goed te passen bij een wereld zonder geld. In 1 van de documentaires (There’s no tomorrow) werd op een hele mooie en simpele manier uitgelegd hoe (en wanneer) de fossiele brandstoffen opraken en wat dat voor gevolgen heeft. En natuurlijk weet ik dat heel veel dingen in onze wereld slecht zijn voor het milieu en de aarde en voor ons mensen, de boodschap dat onze wereld zoals die nu is simpelweg over een jaar of 40-50 niet meer kan bestaan omdat de energie op is, bracht het allemaal een stuk dichterbij. Voor wat betreft mijn leeftijd zeg ik altijd dat ik nog niet op de helft ben, dus ik ga dit nog meemaken. Ik ben er niet bang voor, alleen wel heel erg nieuwsgierig naar hoe we dit gaan oplossen en naar hoe het er over 10, 20, 30 jaar uitziet.

Een wereld zonder geld vraagt om een totale verandering van denken. Eén van de dingen die in de weg staat is het wantrouwen waar de meeste mensen last van hebben. Maar ook het los moeten laten van macht en status zal voor veel mensen een probleem zijn. Een wereld zonder geld zie ik dus niet van vandaag op morgen gebeuren. De vraag is dus hoe ik nu al kan leven alsof die wereld er al is. En dat blijkt veel te zijn.

Ik bekijk sinds 2,5 dag alles vanuit het idee dat we leven zonder geld. En dat voelt goed, geweldig zelfs. Probeer het maar eens!

One Response to “Geldproblemen los je niet op met geld. Wel zonder!”

  1. Marcel Bakker Beantwoorden

    Ik probeer al een hele tijd voor me te zien hoe een wereld zonder geld zou functioneren. Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik me besef dat het echt een fantastisch idee is om collectief naar een wereld zonder geld te gaan streven. Er worden zoveel zaken anders en beter. Ik kan me niet voorstellen dat de mens eeuwig de dwingende motivatie nodig heeft van geld om iets te doen. Bij mij werkt het in ieder geval niet meer. Help mee om zo’n wereld te visualiseren op de wiki: wereldzondergeld.wikispaces.com

Reageer