Wat zou jij doen als geld werd afgeschaft?

26 december 2012

Op Facebook en Twitter stelde ik de vraag: Zou jij je werk nog doen als je er niet voor betaald kreeg, omdat alles wat je nodig hebt en/of wilt hebben gratis is?

Daar kwam van 4 mensen een reactie op. Ja, zeiden er 3. De vierde zei ook ja, maar wel wat minder uren.

Nu realiseer ik me dat als het antwoord nee is, mensen dit niet zo snel zullen zeggen. De vraag kan ook behoorlijk confronterend zijn. Want wat als je moet toegeven dat wat je doet helemaal niet is wat je wilt doen? Voor veel mensen is stoppen geen optie. Denken ze.

Hoe zit dat eigenlijk bij mij?

Omdat achteraf praten altijd makkelijker is, wil ik de vraag hier eens voor mezelf beantwoorden. Voor elke baan die ik ooit heb gehad.

Oppassen
Zoals voor zoveel meisjes waren mijn eerste baantjes oppasbaantjes. En ja, die zou ik ook gedaan hebben als geld niet had bestaan. Ik help namelijk graag iemand.

Archiefmedewerkster
2 middagen in de week zat ik advertenties uit kranten te knippen. Gewoon, omdat ik geld nodig had. Dit zou ik dus niet hebben gedaan als geld niet had bestaan.

Verkoopster in een kaas- en notenwinkel
Afgezien van het feit dat de kaas er heerlijk was, is ook hier het antwoord: nee, als geld niet had bestaan, had ik dit werk niet gedaan.

Administratief medewerkster
Ik was nog net geen 18 toen ik in deze full-time baan begon. Maar feesten was meer mijn ding in die tijd. Dus, een volmondig nee!
Bij hetzelfde bedrijf heb ik een poos computerprogramma’s getest en dat zou ik wel voor niks gedaan hebben.

Administratief medewerkster/teamsecretaresse/directiesecretaresse
En nog een paar andere functies binnen hetzelfde bedrijf. Ik heb er ruim 12 jaar gewerkt, maar ik wilde in die tijd eigenlijk iets heel anders, namelijk thuisblijven en full-time moeder zijn. Dus weer een nee.

Secretaresse
Vervolgens heb ik via een uitzendbureau bij 2 bedrijven als secretaresse gewerkt. De eerste klus, nee die zou ik niet gedaan hebben als geld niet had bestaan. De tweede wel. Puur omdat ik daar een creatieve klus had, nl. een website ontwerpen en bouwen.

Webdesigner
Toen kwam ik, al weer via een uitzendbureau, binnen een bedrijf waar ik het intranet heb opgezet. Een leuke klus, de werktijden kon ik zelf bepalen (wat wel handig was, omdat ik op die manier geen oppas nodig had voor mijn kinderen, die inmiddels al lang en breed op school zaten). Dus ja, ook als ik er niet voor betaald had gekregen omdat geld niet bestond, deze had ik zeker gedaan.

Webdesigner
Inmiddels wist ik dat het voor mij essentieel is om mijn eigen tijd in te kunnen delen en ben ik voor mezelf begonnen. Doordat er nog veel te leren viel op het gebied van webdesign zeg ik ja, ik zou dit ook gedaan hebben als geld niet bestond. Ik ben nogal leergierig.

Coach/counselor
Heel zeker weten dat ik dit gedaan zou hebben als geld niet bestond.

Virtueel assistent
Geboren uit de noodzaak om geld te verdienen. Het is iets wat ik goed kan. Maar nee, als geld niet bestond had ik het niet gedaan.

Tassen ontwerpen en maken
Ik zou het gewoon blijven doen als geld overbodig zou zijn. Net als kleding maken. Ik zit dus op dit moment helemaal goed ;-)

Het is fijn om me te realiseren dat wat ik nu doe, precies is wat ik wil doen. Ik wil zelfs nog wel meer doen. Dat weet ik, maar ik doe het (nu) niet. Waarom niet? Daarover later meer.

Praat mee over dit onderwerp op het forum.